HUJŠANJE

Hrana prinaša s seboj čustveno breme, ki je veliko težje od česarkoli, kar se lahko meri v kalorijah ali kilogramih.

In čustveno breme lahko najdemo in razrešimo s psihoterapijo.

Prekomerna teža je motnja hranjenja in se ne pojavi kar tako. Je simptom, da je v življenju človeka nekaj narobe. Pri motnji hranjenja gre za nekaj več od hrane. To je “rdeča luč”, ki vam sporoča, da morate v svojem življenju posvetiti pozornost nečemu, za kar se ne zmenite oziroma česar se izogibate.

Motnja hranjenja je opozorilo, da o stresih in frustracijah, ki jih morda doživljatem, ne spregovorite. V večini primerov ima motnja hranjenja še globje korenine, ki lahko izvirajo iz našega otroštva. Pri svojem delu sem opazila, da so ljudje, ki imajo prekomerno težo, doživeli veliko čustvenih, fizičnih, verbalnih in spolnih zlorab.

Moje delo in raziskovanje je pokazalo, da ljudje, ki so doživeli spolno travmo (zlorabo ali nadlegovanje), želijo sebe nezavedno zaščititi tako, da svoje telo dejansko naredijo neprivlačno in se osredotočijo na nekaj varnega, na primer hrano.

Motnja hranjenja se lahko razvije tudi v na videz mirnem okolju. Lahko se pojavi pri mladostniku, ki živi v okolju, v katerem ne sme v ničemer sam odločati ali izraziti svojih negativnih občutkov. Na zunaj se podreja, toda znotraj njega divja vihar. Čuti, da nima nobenega nadzora nad svojim življenjem. Ne upa si odkrito upreti se, zato se osredotoči na tisti del življenja, ki ga lahko nadzoruje – svoje telo.

Motnje hranjenja niso vedno posledica družinskih težav ali spolne zlorabe. Pri nekaterih se razvije preprosto zato, ker je telesna teža prevladujoča zadeva v družini. Morda je kdo od staršev pretežak, stalno na dieti, zato razvije isti vzorec kot starši. Čeprav si želi shujšati, je že vstopil v igro, ki jo igra njegov starš in bo težko izstopil iz nje.

Otroci, mladostniki in odrasli, ki imajo opisane težave, potrebujejo pomol, saj sami ne bodo uspeli izstopiti iz začaranega kroga ujetih čustev, prepričanj in vzorcev. Potrebna je pomoč strokovnjaka.

ČAS JE.

Stopi v kontakt z mano.