TUI-NA TERAPIJA

Vsi občutimo posledice hitrega tempa sodobnega življenja.

Ta se meša z zmanjšano fizično drjavnostjo, slabim načinom prehranjevanja in vse večjimi umskimi napori. Te posledice se kažejo v glavobolih, migrenah, napetosti okoli oči, trdem vratu in ramenih, anksioznosti in stresu. 

Predvsem proti večeru pridejo omenjene posledice do izraza in takrat bi večkrat prijala masaža.

Tradicionalna kitajska terapija in masaža, imenovana tudi tuina, je v svetu poznana kot terapija, ki pomaga predvsem pri lajšanju glavobolov, migren, bolečin v križu, utrujenosti, menstrualnih krčih in podobno. Beseda tuina izvira iz besed tui in na, ki pomenita potisk in prijem oziroma dvig ter sta dva izmed osnovnih prijemov.

Tuina je kitajska vrsta terapije in so jo kot del tradicionalne kitajske medicine (TKM) uporabljali zadnjih štiri tisoč let. Temelji na tradicionalni teoriji TKM o pretoku čija (življenjske energije), to je osnovno terapevtsko orodje. Z masažo mišic in vezi se tuina trudi vzpostaviti bolj harmoničen pretok čija po energijskih kanalih in s tem omogočiti telesu, da se samo ozdravi – vzpostavi se ravnovesje v telesu. Ravnovesje v telesu in življenju je glavno vodilo terapije tuina.

Cilj vsakega masažnega prijema je sproščanje mišic in kit, omogočanje neoviranega pretoka energije po meridijanih (energijskih kanalih), izničenje učinkov zunanjih in notranjih bolezenskih dejavnikov, izboljšanje pretoka krvi in odprava zastojev krvnega pretoka. Poleg tega masaža omili tudi krče, bolečine in adhezije. Ne odpravlja le posledice, temveč se vedno odpravlja vzrok težave, s tem se preprečuje ponovno nastajanje določenih posledic (krči, napadi panike …). Kitajska terapija in masaža tuina se izvaja po meridijanih in odgovarjajočih akupunkturnih točkah. Na teh se izvaja lokalna masaža, ki ima enak učinek kot akupunktura (uporaba tankih igel), le da se pri terapiji tuina uporablja le pritisk na določene točke.

Tuina je primerna za vse, ki potrebujejo terapijo zaradi specifičnih težav lokomotornega sistema (okostje, sklepi, mišice, vezi, tetive) ter kroničnih in akutnih težav prebavnega, reprodukcijskega in dihalnega sistema. Izboljša prekrvavitev, deluje protibolečinsko, ugodno vpliva na psiho-fizično ravnovesje in izboljšuje počutje.

 

ČAS JE.

Stopi v kontakt z mano.